Urmari si concluzii

     Într-un efort de a menține pacea, Aliații au format Națiunile Unite, care a luat ființă oficial pe 24 octombrie 1945,  și a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948 ca un standard comun pentru toate țările membre.  Marile puteri care învingătoare în război—Statele Unite ale Americii, Uniunea Sovietică, China, Regatul Unit și Franța—au devenit membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.  Cei cinci membri permanenți rămân aceeași și în prezent, deși au fost două schimbări de locuri, între Republica China și Republica Populară Chineză , în 1971, și între Uniunea Sovietică și statul ei succesor, Federaţia Rusă, după destrămarea Uniunii Sovietice. Alianța dintre Aliații Occidentali și Uniunea Sovietică a început să se deterioreze chiar înainte de terminarea războiului.

     Diviziunea postbelică a lumii a fost formalizată de către două alianțe militare internaționale, NATO (în frunte cu Statele Unite) și Pactul de la Varşovia (controlat de URSS); lunga perioadă de tensiuni politice și de competiție militară între acestea, Războiul Rece, avea să fie însoțită de o cursă a înarmărilor și războaie prin intermediari.

     Estimările numărului total de victime ale războiului sunt diferite, deoarece multe decese au rămas neînregistrate. Cele mai multe sugerează că au murit aproximativ 60 de milioane de oameni în război, dintre care aproximativ 20 de milioane de militari și 40 de milioane de civili. Mulți dintre civili au murit din cauza genocidelor deliberate, a masacrelor, bombardamentelor masive, a bolilor și foametei.

     În concluzie, acest subiect este oricum prea  amplu si nici azi nu se ştie exact tot despre interesele de la mijlocul lui, aşa ca doar am scris câteva idei.

Oricum aceste subiecte pot fi abordate subiectiv si depinde de fiecare pentru ca “istoria se scrie cu cafea la terasă” (Cătălin Ştefan Ion).