top of page

Romania

     După o perioadă de neutralitate de mai bine de un an (în decursul căreia Regatul României a permis evacuarea guvernului, tezaurului È™i forÈ›elor poloneze spre Egiptul britanic, dar a pierdut importante teritorii în profitul aliaÈ›ilor de atunci ai Germaniei naziste, anume URSS, Ungaria È™i Bulgaria), România îÈ™i schimbă alianÈ›ele odată cu sosirea la putere a lui Ion Antonescu. Se aliază cu Puterile Axei în octombrie 1940 È™i intră în război de partea acestora în iunie 1941, în scopul de a recupera măcar teritoriile răpite de URSS : Basarabia, Bucovina de Nord È™i Å¢inutul HerÅ£ei. După trei ani È™i două luni de campanii militare împotriva URSS, care duc armata română până în stepa din nordul Caucazului È™i înapoi, la data de 23 august 1944, armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, Regele Mihai I îÈ™i dă acordul pentru înlăturarea prin forță a mareÈ™alului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiÈ›iului cu NaÅ£iunile Unite. În urma refuzului net al lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit È™i l-a arestat, iar România a trecut de partea AliaÅ£ilor. Participarea României la cel de-al Doilea Război Mondial s-a caracterizat, aÈ™adar, prin două campanii: cea din est pentru eliberarea Basarabiei È™i Bucovinei, pierdută, È™i cea din vest pentru eliberarea Transilvaniei, câÈ™tigată. La încheierea războiului, pe planul diplomatic, doar participarea de partea Axei a fost luată la socoteală È™i România a semnat Tratatul de pace de la Paris (1946) ca stat duÈ™man învins.

     În ciuda actului de la 23 august 1944, România a constituit, în ochii URSS, o pradă de război, iar în ochii aliaÈ›ilor apuseni, un stat duÈ™man învins. DelegaÈ›ia română la tratativele de pace de la Paris a argumentat că È™i guvernul Pétain, singurul legal în FranÅ£a în perioada iunie 1940 – august 1944, fusese un aliat al Germaniei fără ca asta să tăgăduiască FranÈ›ei dreptul de a fi numărată printre cobeligeranÈ›i, dar URSS È™i-a impus punctul de vedere È™i prin condiÈ›iile Tratatul de la Paris din 1947, AliaÈ›ii au refuzat României statutul de stat cobeligerant. Pe principiul că “cel care ocupă un teritoriu îÈ™i impune È™i sistemul său social”, armata sovietică a impus venirea la putere a cominterniÈ™tilor È™i comuniÈ™tilor. La presiunile URSS, guvernul Sănătescu este dizolvat È™i înlocuit cu guvernul Rădescu (decembrie 1944 – martie 1945), unde sunt incluÈ™i reprezentanÈ›i ai Frontului NaÈ›ional Democrat (constituit în octombrie 1944), în posturi cheie ca justiÈ›ia (LucreÈ›iu Pătrășcanu) È™i transporturile (Gheorghe Gheorghiu-Dej).

     La 6 martie 1945, Iosif Stalin impune numirea guvernului Petru Groza, controlat de FND cu dominantă comunistă, care deÈ›inea 14 ministere. Pentru a-È™i atrage simpatia populaÈ›iei, acesta legiferează reforma agrară, prin care sunt expropriate peste 1.400.000 ha de pământ, care sunt date la 900.000 de familii de țărani. La 21 august 1945, Regele Mihai I începe “greva regală”, adică refuză să mai promulge decretele-legi ale guvernului. În mod ilegal, însă, guvernul le aplică. Între 7 È™i 18 mai are loc procesul mareÈ™alului Ion Antonescu È™i al principalilor săi colaboratori; condamnat la moarte, mareÈ™alul va fi executat la 1 iunie 1946. ComuniÈ™tii asociază pe mareÈ™al partidelor istorice pentru a le discredita pe acestea.

     După aia au loc alegeri . Cu toate că rezultatele reale indicau victoria decisivă a Partidului NaÈ›ional Țărănesc, rezultatele oficiale falsificate au prezentat victoria cu peste 70% a Blocului Partidelor Democratice (PCR, PSD, PNL-Gheorghe Tătărescu, PNÈš-Anton Alexandrescu, Frontul Plugarilor, Partidul NaÈ›ional Popular. Liderii celorlalte partide sunt arestaÅ£i în urma unei înscenări.

     Devenită ultima piedică în calea instaurării depline a comunismului, monarhia este abolită prin abdicarea silită a Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947 È™i plecarea acestuia în exil forÈ›at.

bottom of page