top of page

Contextul dinantea razboiului

     Primul Război Mondial a schimbat harta politică a Europei. Pentru a împiedica un nou viitor război mondial, Liga NaÈ›iunilor( prima organizaÈ›ie internaÈ›ională de securitate având obiectivul principal să menÈ›ină pacea mondială) a fost creată la ConferinÈ›a de Pace de la Paris din 1919. Obiectivele primare ale organizaÈ›iei au fost prevenirea unui conflict armat prin securitate colectivă, prin dezarmare, È™i prin soluÈ›ionarea neînÅ£elegerilor internaÈ›ionale prin negocieri paÈ™nice.

     În ciuda puternicului sentiment pacifist de după Primul Război Mondial, urmările sale încă au produs naÈ›ionalism iredentist( adică un fel de identitate naÅ£ionala, când oameni care vorbesc aceaÅŸi limbă si au aceleaÅŸi obiceiuri sunt împărÅ£iÅ£i sub mai multe ocupaÅ£ii) È™i revanÈ™ism( o aspiraÈ›ie a unei Å£Äƒri de a obÈ›ine răzbunare prin revizuirea rezultatelor provocate de o înfrângere militară sau politică) în mai multe state europene. Aceste sentimente au fost deosebit de marcante în Germania din cauza pierdierilor semnificative teritoriale, coloniale, È™i financiare suferite prin Tratatul de la Versailles. În temeiul tratatului, Germania a pierdut în jur de 13% din teritoriul iniÈ›ial È™i toate posesiunile sale de peste mări, se interzicea anexarea de alte state de către Germania, se impuneau despăgubiri, È™i se limitau dimensiunile È™i capabilitățile militare ale țării.

     În Asia, încă din  1931, un Imperiu Japonez din ce în ce mai militarist, care demult încerca să obÈ›ină influență în China, ca prim pas în ceea ce guvernul său considera a fi dreptul său de a domina Asia, s-a folosit de Incidentul Mukden(o acÈ›iune de sabotaj organizată de către personalul militar japonez) ca pretext pentru a lansa o invazie a Manciuriei( o zonă a Chinei).

bottom of page