Participanti

Al doilea război mondial a implicat în principal două mari alianţe militare:

  • Puterile Axei erau un grup de țări în frunte cu Germania Nazistă, Italia Fascistă și Imperiul Japonez. Aceste trei mari puteri sunt considerați principalele forțe agresoare din conflict.

  • Aliaţii, conduși de Regatul Unit și Franţa și-au mărit rândurile cu Uniunea Sovietică (după iunie 1941) și cu Statele Unite ale Americii(după decembrie 1941). În rândurile Aliaților, pe frontul din Asia și Pacific, s-a aflat Republica China, care se afla în război cu Japonia încă din 1937.

 

Axa:

            Această înțelegere, care nu a fost la început o alianță militaro-politică oficială,a fost fondată pe conceptul Axei Roma-Berlin . Mai târziu, Axa s-a transformat în Pactul Tripartit, prin adeziunea Japoniei. Fiecare dintre puterile importante ale Axei Roma-Berlin-Tokio au pornit la război din proprie inițiativă: Germania în 1939, Italia în 1940, iar Japonia în 1937 împotriva Chinei și în 1941 împotriva SUA., de multe ori fără să-și acorde un ajutor reciproc coordonat. Între puterile Axei nu s-au împărțit cea mai mare parte a tehnologiilor și resurselor și nu a existat o coordonare serioasă strategică și tactică între aceste forțe.

     După ieșirea Italiei din Axă, Germania și Japonia au funcționat ca puteri absolut separate, fiecare ducându-și propriul război pe teatre de luptă diferite – Germania în Europa, iar Japonia în Pacific. Mai multe puteri mici au luptat de partea Axei, printre care şi România, cele mai multe fiind subordonate efortului de război al Germaniei sau Japoniei.

Aliaţii:

     Aliaţii erau statele care s-au aliat să lupte împotriva Axei. Aliații originali, legați de angajamentele lor pentru garantarea securității Poloniei, erau în principal Franța și Regatul Unit. Deși în mod oficial războiul nu a început decât în 1939, odată cu invazia germană în Polonia, războiul a început mult mai devreme în Asia și Africa, odată cu invazia italiană în Etiopia (1936) și cea japoneză în China (1937). În scurtă vreme, războiul s-a extins la scară globală, în Europa și în Oceanul Pacific. După atacul japonez împotriva bazei navale americane de la Pearl Harbor din 1941, Statele Unite au intrat în mod oficial în război, implicându-se pe toate teatrele majore de război, din Europa și Asia.

 

     Prin comparație, alături de Aliați au venit mai multe națiuni decât alături de Axă. Nu doar țările atacate de Axă s-au alăturat Aliaților, dar și un număr de țări mai mici care nu au fost direct implicate în război s-au alăturat Aliaților, pentru a-și asigura protecţia si pentru a avea spate atât în timpul războiului cât si după încheierea acestuia.